Ножовий чи фрезерний подрібнювач? Поради щодо вибору
02 04 2024

Трендом останніх років є екологічний підхід до догляду за присадибною територією, садом, теплицями та дачною ділянкою. Люди все рідше вдаються до спалювання гілок, роблячи вибір на користь використання перемелювача гілок. Крім екологічності, отриманий після подрібнення матеріал зручно використовувати як мульчу, добрива, дренажні наповнювачі, в опаленні та навіть у кулінарії. Сьогодні ринок пропонує широкий вибір шредерів, у цій статті ми постараємося розібратися з найпопулярнішими системами подрібнення.

Вибираючи подрібнювач гілок, користувач може зіткнутися з безліччю технічної інформації, яка непідготовленій людині може здатися дуже складною до розуміння. І замість того, щоб спростити вибір обладнання, навпаки тільки ускладнює вибір. У цій статті ми постараємося простою мовою пояснити принцип роботи, відмінності та переваги різних систем подрібнення. Отримана інформація зі статті допоможе краще зрозуміти, яке обладнання відповідатиме поставленим завданням.

Принцип роботи, переваги та недоліки.

Садовий подрібнювач фрезерний являє собою ріжучу пару, це безпосередньо сама фреза і контрніж. Пара має бути ідеально підігнана одна до одної, завдяки чому фреза, що обертається, подрібнює гілку.

Переваги:

  • Проста конструкція;
  • Компактність робочого механізму;
  • Низькі робочі оберти.

Недоліки:

  • Потрібна ідеальна підгонка фрези і контрножа, інакше через зазор проскакуватимуть великі, не подрібнені шматки;
  • При виробленні фрези неможливо нівелювати утворений зазор;
  • Складність у заточуванні фрези;
  • Мала швидкість, і як наслідок, продуктивність подрібнення;
  • Не однорідна фракція подрібненої сировини.

Топ подрібнювачів гілок Arpal:

Измельчитель веток бензиновый АМ-60БД

АМ-60БД

45 000 грн

Измельчитель веток на трактор АМ-80ТР

АМ-80ТР

42 000 грн

Измельчитель веток бензиновый АМ-80БД

АМ-80БД

59 500 грн

Измельчитель веток на трактор АМ-120ТР

АМ-120ТР

69 500 грн

Измельчители веток бензиновый АМ-120БД PRO

АМ-120БД PRO

138 000 грн

 

Подрібнювач гілок ножовий являє собою диск, або в іншому виконанні, барабан. На диску або барабані встановлено кілька пар ножів. Часто в побутових моделях це подрібнювач гілок з двома ножами. Гілка, потрапляючи на ріжучий механізм, нарізається на дрібні шматки і під дією тиску повітря викидається через вивантажувальний розтруб.

Переваги:

  • Варіативність конструкції, більше варіантів виконання конструкції;
  • Однорідна фракція подрібненого матеріалу;
  • Велика швидкість подрібнення і продуктивність;
  • Простота обслуговування обладнання та заточування ножів;
  • Ремонтопридатність;
  • Можливість регулювання товщини матеріалу, що зрізається.

Недоліки:

  • Більший знос ножів порівняно з вальними подрібнювачами гілок, які рубають на шматки;
  • Можливі вібрації під час роботи.

Поради щодо вибору

Насамперед вибір системи подрібнення гілок залежить від роботи, яку виконуватиме подрібнювач. Ножова система використовується в потужних, розрахованих на тривале використання подрібнювачах гілок. Садові подрібнювачі з фрезерно турбінними ножами використовується в невеликих побутових подрібнювачах, які не будуть піддаватися постійному навантаженню і будуть використовуватися для періодичного застосування. Але важливо помітити, що як і фрезерні, так і ножові подрібнювачі мають багато відмінностей, але можуть бути виготовлені у форматі домашнього подрібнювача. Але при цьому, переваги ножової системи набагато перевищують переваги фрезерної системи. Ціна на всі перераховані типи обладнання вказана на сайті виробника Arpal, у якого можна купити дробарку в Україні.

Переваги використання подрібнювачів гілок

Незалежно від обраного типу, дробарка для сучків - це дивовижний пристрій, який приносить безліч переваг у садівництві та ландшафтному дизайні. По-перше, він забезпечує ефективне управління залишками після обрізки дерев і чагарників. Замість того щоб витрачати час і зусилля на їх транспортування і вивезення, подрібнювач дає змогу швидко і легко переробити гілки на дрібну стружку або тирсу, які потім можуть бути використані для удобрення ґрунту або створення мульчі. Також, зручно використовувати подрібнювач гілок для опалення.

Крім того, використання подрібнювача великих гілок сприяє екологічній стійкості, оскільки зменшує необхідність у використанні пластикових мішків або транспортних засобів для вивезення зелених відходів. Натомість органічний матеріал може бути перероблений безпосередньо на місці, скорочуючи обсяг відходів і знижуючи негативний вплив на навколишнє середовище.

Подрібнені гілки та гілки можуть використовуватися як декоративний матеріал для створення тропічних доріжок, підстилки під чагарники або навіть для створення органічних бар'єрів проти бур'янів. Це не тільки скорочує витрати на додаткові матеріали, а й надає ділянці доглянутого і природного вигляду.

Нарешті, використання дровокола подрібнювача гілок сприяє підвищенню безпеки на ділянці, зменшуючи ризик травмування під час обробки та видалення сучків і гілок. Замість ручного обробітку або використання небезпечних інструментів, подрібнювач дає змогу швидко та безпечно перетворити гілки на безпечний матеріал, який легко можна використовувати або утилізувати.

distance
нагору