Фрикційна муфта на подрібнювачі гілок
09 02 2020

Що буде якщо кинути залізний лом в подрібнювач гілок?

Дуже часто наші замовники запитують у нас, що буде з подрібнювачем, якщо подрібнювати гілки більші, ніж заявлено в характеристиках. Наголошуємо, що будь-які перевантаження негативно впливають на роботу техніки, тому слід строго дотримуватись інструкції і не подрібнювати більші, ніж заявлені виробником діаметри гілок. Тим паче, не рекомендуємо кидати у подрібнювач залізний лом.

Але трапляються різні випадки і при інтенсивній роботі, оператор може випадково закинути гілку більшого діаметру, або може потрапити сторонній металевий предмет.  Що робити в такому випадку? Переміряти кожну гілку рулеткою перед запуском?

Щоб забезпечити довгострокову комфортну роботу з обладнанням, та вберегти його від випадкових перевантажень, ми встановлюємо на усіх подрібнювачах спеціальні захисні механізми, головна ціль яких – завадити поломці.

Захисні механізми варіюються в залежності від типу приводу подрібнювача. Пропонуємо розглянути принцип роботи захисту від перевантажень подрібнювачів гілок ARPAL.

Тракторний подрібнювач гілок ARPAL рекомендовано використовувати з карданним валом, який обладнано фрикційною муфтою. Принцип роботи полягає у обмеженні максимального крутного моменту, що передається від валу відбору потужності трактора до механізму подрібнювача гілок. Фрикційна муфта в своїй основі складається з фрикційних дисків покритих абразивним матеріалом. Коли крутний момент збільшується до моменту спрацьовування, фрикційні диски починають прослизати, тим самим обмежуючи передачу крутного моменту. Крутний момент при якому спрацьовує муфта регулюється зажимом натискних пружин, і регулюється для кожного агрегату індивідуально.

Момент спрацювання фрикційної муфти на тракторному подрібнювачі,  ви можете переглянути у прикріпленому відео.

Карданні вали до найпотужніших моделей подрібнювачів гілок (АМ-160ТР-К, АМ-160ТР) які працюють від ВВП трактора додатково ще повинні бути обладнані обгонною муфтою, ціль якої захистити трансмісію подрібнювача і трактора від навантажень викликаних інерційними масами. По конструкції така муфта нагадує храповий механізм (трещітка), який передає обертання тільки в одному напрямку, і після зупинки ведучого вала, ведений продовжує вільно обертатися за інерцією.

 Подрібнювачі гілок ARPAL з двигунами внутрішнього згорання теж захищені фрикційною муфтою, яка виконує одразу 3 функції:

1. Плавний запуск механізму двигуна

2. Захищає механізм від критичних навантажень

3. Полегшує вивільнення застряглої гілки з бункера

Муфта складається з кулачків, які під дією відцентрової сили під час обертання, починають розходитись затискаючись в корпусі шківа, тим самим приводять його в дію. При потраплянні товстих гілок, які мають діаметр більший, ніж може переробити механізм, у двигуна починають падати оберти і їх стає недостатньо, щоб розвести кулачки, які мають увійти в зачеплення з корпусом муфти, яка і є привідним шківом.

Момент спрацювання фрикційної муфти на подрібнювачі гілок з ДВЗ дивіться на відео 

Електричні подрібнювачі гілок захищені від перевантажень з-за допомогою механізму теплового реле, яке спрацьовує внаслідок тривалого перевантаження двигуна і розриває електричне коло живлення подрібнювача.

Тому при виборі подрібнювача гілок обов’язково звертайте увагу, чи обладнано захисними механізмами техніку, яку ви хочете придбати. Від наявності подібних механізмів в першу чергу залежить довговічність роботи обладнання, зручність та безпека оператора, який працюватиме з машиною

Дивіться каталог подрібнювачів гілок за посиланням

distance
нагору