Як вибрати садовий подрібнювач
21 03 2024

Сезонна обрізка саду навесні та восени абсолютно необхідна операція для догляду за садом та садовою ділянкою. Щоразу після обрізки, збирається велика кількість деревних відходів, і виникає питання – куди подіти гілки після обрізки саду? Існує три найбільш поширені і доступні способи вирішення цього питання.

  • Спалити гілки на садовій ділянці
  • Вивести гілки на звалище вантажним автомобілем
  • Переробити відходи веткоподрібнювачем.

Розглянемо кожен із запропонованих варіантів більш докладно та виділимо плюси та мінуси. Спалювання гілок – найпростіший спосіб, але й найнебезпечніший. Окрім пожежної небезпеки, спалюванням можна завдати шкоди здоров'ю своєї родини та зіпсувати ставлення до сусідів. Крім того, за це передбачено покарання у вигляді штрафу. Тому вивезення гілок здасться більш прийнятним варіантом, проте якщо врахуй, що гілки після обрізки саду займають значний обсяг, це може обійтися в круглу суму. У світлі попередніх пунктів купити дробарку для гілок і переробити деревні відходи веткорубом виглядає найбільш виграшно. Окрім вирішення питання утилізації, отриманим матеріалом можна удобрювати сад та принести додаткову користь для своєї ділянки. Але як вибрати подрібнювач гілок для дому? У цій статті спробуємо розібратися та знайти відповідь.

Навіщо потрібні садові подрібнювачі?

Вибираючи подрібнювач гілок, користувач ставить перед обладнанням певні завдання. Залежно від типу обладнання, подрібнювач потрібен для того, щоб прибрати гілки в саду, переробити їх на мульчу та удобрення для саду, якщо це щепоріз. Якщо це гілкодробарка, яка рубає гілки на шматки, то отриману сировину можна використовувати для опалення у твердопаливних котлах, печах та камінах. Також, матеріал після дробарки для подрібнення деревини можна використовувати у мангалах, барбекю та коптильнях.

Пристрій та принцип роботи

Подрібнювачі гілок можна розділити на два великі типи:

  • Гілкоподрібнювач на тріску, або інакше - подрібнювачі трави та гілок;
  • Гілкоріз, який рубає гілки на шматки дров.

Щепорезы             

Щепорізи Подрібнювачі гілок

Перший варіант має декілька можливих конструкцій. Це може бути подрібнювач, в якому в різальній зоні розміщений барабан, з встановленими ножами, або дискового типу, в якому на диск, що обертається, встановлені ножі, які є робочим елементом.

Також можливий комбінований тип дискового щепорізу з додатковими молотками в різальній зоні, які додатково подрібнюють нарізані гілки, або використовуються для подрібнення садових відходів, через окремий бункер для подачі сировини.

У разі дробарки для подрібнення деревини, яка рубає на шматки. У ньому встановлено три вали, приводний та два робочі. На робочих валах встановлені ножі по 3 штуки кожному валі. У момент сходження двох протилежних ножів відбувається відрізання частини гілки.

Основні характеристики та можливості

До основних характеристик побутового подрібнювача гілок та промислових утилізаторів гілок можна віднести такі параметри:

  • Масогабаритні характеристики;
  • Максимальний діаметр гілок, що подрібнюються;
  • Фракція тріски, або дров, які утворюються на виході подрібнювача;
  • Тип приводу;
  • Витрати палива.

Залежно від пристрою та принципу роботи обладнання залежить його можливості. Устаткування підбирається під тип роботи, яку потрібно виконати. Наприклад, для догляду за присадибною ділянкою, теплицями та невеликим садом зручно використовувати конструкцію подрібнювача комбінованого типу, з диском та молотками в одному корпусі. У ньому можна подрібнювати як гілки після обрізки саду, так і будь-які інші органічні відходи, такі як: трава, листя, залишки овочевих культур, кора тощо.

Для промислового використання краще використовувати щепоріз дискового типу, наприклад МК-170БД або МК-170ТР. Конструкція спеціально створена для професіоналів та для щоденного використання. Має низку особливостей, які дозволяють використовувати саме цей тип для великих навантажень.

Наприклад, особлива конструкція ножів, гідравлічна система подачі, система контролю подачі “антистрес”, що обертається на 360 градусів розвантажувальний розтруб. Для заготівлі палива, найкраще використовувати подрібнювач гілок, що рубає на шматки.

У такому подрібнювачі одержувана фракція сировини підходить для подальшого використання для опалення. Подрібнювач даного типу має великий ресурс роботи ножів та простий у використанні та обслуговуванні.

Порівняльні характеристики щепорізів дискового типу:

Характеристика

МК-170БД

МК-170ТР

Габарити (довжина ширина висота)

2834 мм, 1450 мм, 1481 мм

2001 мм, 1171 мм, 2634 мм

Маса

830 кг

688 кг

Тип приводу

Бензиновий

Тракторний

Макс. діаметр м'якої породи дерева

180 мм

180 мм

Макс. діаметр твердої породи дерева

180 мм

180 мм

Розмір отриманої тріски

5...60 мм

5...60 мм

Кількість ножів

6 шт

4 шт

Типи двигунів

Подрібнювачі гілок агрегатуються з тракторами, оснащеними валом відбору потужності, або бензиновими двигунами потужністю від 7 к.с. до 35 л.с. залежно від потужності устаткування. У веткорізах ARPAL використовують двигуни торгових марок Weima, Loncin та Grunwalt залежно від конструкції.У подрібнювачах гілок малої потужності встановлюються одноциліндрові 4-х тактні двигуни, у подрібнювачах більшої потужності встановлюються двоциліндрові 4-х тактні V-подібні двигуни з електричним стартером. На двигуни розповсюджується гарантія 1 рік від виробника двигунів.

Переваги та недоліки різних систем подрібнення

У всіх перерахованих механізмах подрібнення є свої переваги та недоліки. Наприклад для дискової системи подрібнювача перевагою є дрібна фракція тріски на виході, але для її отримання ножі щепоріза піддаються великому зносу і при активній роботі ножі потребують частого обслуговування і доведеться точити раз на кілька днів. У молотковому щепорізі найбільшою перевагою є наявність калібрувального сита на виході і однорідніша фракція подрібненого матеріалу. Але таке конструктивне рішення тягне у себе певні експлуатаційні обмеження. Наприклад, потрібно стежити за навантаженням на двигун та наповненістю робочої камери, щоб не перевантажити обладнання. Найбільш продуктивним і простим в експлуатації та обслуговуванні є подрібнювач гілок типу, що рубає. Оскільки ножі з меншою частотою контактують з гілками порівняно з дисковим щепрезом. Але й фракція подрібненої сировини є найбільшою на виході. Що є перевагою, якщо подрібнювач використовується для заготівлі палива для твердопаливних та піролізних котлів.

Топ подрібнювачів гілок Arpal:

Измельчитель веток бензиновый АМ-60БД

АМ-60БД

45 000 грн

Измельчитель веток на трактор АМ-80ТР

АМ-80ТР

42 000 грн

Измельчитель веток бензиновый АМ-80БД

АМ-80БД

59 500 грн

Измельчитель веток на трактор АМ-120ТР

АМ-120ТР

69 500 грн

Измельчители веток бензиновый АМ-120БД PRO

АМ-120БД PRO

138 000 грн

 

Додатковий функціонал

Для забезпечення комфортної роботи з обладнанням передбачено низку додаткових функціональних рішень. У деяких моделях подрібнювачів передбачений вихідний бункер з можливістю навішування сіток для зручного фасування дров.

Бункер може бути для однієї або двох сіток, залежно від потужності обладнання. Якщо потреби у фасуванні немає, і зручніше буде відвантажувати подрібнені гілки насипом, фасувальник можна від'єднати.

Для зручності переміщення веткоруба територією конструкція встановлюється на пневматичні колеса. Більш потужні, професійні моделі монтуються на причепі для буксирування до місця роботи. У потужних моделях встановлений транспортер для подачі порубаних гілок у кузов вантажного автомобіля, що дозволяє істотно підвищити продуктивність праці. А для транспортування та зберігання, конструктивно закладено можливість скласти транспортер та вхідний бункер.

Висновки

Вибір подрібнювача гілок - відповідальний процес. Щоб не помилитися з вибором, важливо визначити для себе, який матеріал подрібнюватиме веткоруб, як надалі використовуватиметься отриманий на виході матеріал, а також як часто і з яким навантаженням використовуватиметься обладнання. Після цього можна перейти до вибору певної моделі, і, як видно, ціна далеко не найперший і визначальний параметр. Компанія Arpal виготовляє дробарки для подрібнення деревини всіх оглянутих конструкцій. Устаткування можна купити в Україні одразу від виробника.

distance
нагору